Απαιτούμενος χρόνος: 160 λεπτά
Υλικά
Για 4-6 άτομα
2 ½ κιλά σιδηρόδρομο από μοσχάρι
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 φιάλη 750 ml ξηρό κόκκινο κρασί
2 κλαράκια σέλινου κομμένα σε ροδέλες
5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
5-6 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 δαφνόφυλλα
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου κομμένο στα τέσσερα
1 λίτρο νερό
χοντρό αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 ½ κιλά σιδηρόδρομο από μοσχάρι
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 φιάλη 750 ml ξηρό κόκκινο κρασί
2 κλαράκια σέλινου κομμένα σε ροδέλες
5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
5-6 κλαράκια φρέσκια ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 δαφνόφυλλα
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου κομμένο στα τέσσερα
1 λίτρο νερό
χοντρό αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζητάμε από το χασάπη να κόψει το κρέας σε τέσσερα κομμάτια των 5 εκατοστών ή το κόβουμε εμείς.
Το πλένουμε με νερό για να φύγουν τα αίματα και αλατοπιπερώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί, διατηρώντας την ένταση της φωτιάς σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε αρχικά τα δύο από τα τέσσερα κομμάτια μοσχαριού και τα σοτάρουμε.
Όταν πάρει χρώμα η μια πλευρά ,τα γυρνάμε από την άλλη.
Ο χρόνος που θα χρειαστούν για να σοταριστούν είναι περίπου 8 λεπτά.
Στη συνέχεια, βάζουμε τα άλλα δύο κομμάτια κρέατος και τα σοτάρουμε και αυτά.
Μεταφέρουμε το μοσχάρι σε μια πιατέλα,αδειάζουμε την κατσαρόλα από το λίπος και κρατάμε μόνο 3 κουταλιές για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο καρότο, το σέλινο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε ρίχνοντας το κόκκινο κρασί.
Στη συνέχεια βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας και τις 3 κουταλιές που κρατήσαμε από το ζουμί που το ίδιο έβγαλε.
Μόλις αρχίσει να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια ένταση και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 25 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο πασπαλίζουμε το κρέας με 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας ,το θυμάρι, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο.
Παράλληλα, ανοίγουμε το φούρνο, για να προθερμανθεί.
Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς.
Ψήνουμε το μοσχάρι στο φούρνο σε αυτή τη θερμοκρασία για 2 ½ ώρες.
Μετά το χρόνο αυτό, το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τη σάλτσα του.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και αφαιρούμε το λίπος από την επιφάνεια της.
Αν θέλουμε επιπλέον αλατοπίπερο το προσθέτουμε στο κρέας, αλλιώς το αφήνουμε ως έχει.
Σερβίρουμε το κρέας.
Τη σάλτσα του καλύτερα να την έχουμε σε ένα ξεχωριστό μπολ και να βάζει ο καθένας όση ποσότητα επιθυμεί.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το μοσχάρι με λαχανικά, με ζυμαρικά, με πατάτες ή με πουρέ.
Το πλένουμε με νερό για να φύγουν τα αίματα και αλατοπιπερώνουμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,ανοίγουμε τη φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί, διατηρώντας την ένταση της φωτιάς σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε αρχικά τα δύο από τα τέσσερα κομμάτια μοσχαριού και τα σοτάρουμε.
Όταν πάρει χρώμα η μια πλευρά ,τα γυρνάμε από την άλλη.
Ο χρόνος που θα χρειαστούν για να σοταριστούν είναι περίπου 8 λεπτά.
Στη συνέχεια, βάζουμε τα άλλα δύο κομμάτια κρέατος και τα σοτάρουμε και αυτά.
Μεταφέρουμε το μοσχάρι σε μια πιατέλα,αδειάζουμε την κατσαρόλα από το λίπος και κρατάμε μόνο 3 κουταλιές για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο καρότο, το σέλινο και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε ρίχνοντας το κόκκινο κρασί.
Στη συνέχεια βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας και τις 3 κουταλιές που κρατήσαμε από το ζουμί που το ίδιο έβγαλε.
Μόλις αρχίσει να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια ένταση και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 25 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο πασπαλίζουμε το κρέας με 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας ,το θυμάρι, τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο.
Παράλληλα, ανοίγουμε το φούρνο, για να προθερμανθεί.
Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς.
Ψήνουμε το μοσχάρι στο φούρνο σε αυτή τη θερμοκρασία για 2 ½ ώρες.
Μετά το χρόνο αυτό, το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τη σάλτσα του.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και αφαιρούμε το λίπος από την επιφάνεια της.
Αν θέλουμε επιπλέον αλατοπίπερο το προσθέτουμε στο κρέας, αλλιώς το αφήνουμε ως έχει.
Σερβίρουμε το κρέας.
Τη σάλτσα του καλύτερα να την έχουμε σε ένα ξεχωριστό μπολ και να βάζει ο καθένας όση ποσότητα επιθυμεί.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το μοσχάρι με λαχανικά, με ζυμαρικά, με πατάτες ή με πουρέ.
ΠΗΓΗ:sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου