Με κομμένη την ανάσα όλη η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, εκεί όπου τις επόμενες 12 ώρες θα κριθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνική αποστολή βρίσκεται ήδη στις βελγική πρωτεύουσα στην τελευταία της ευκαιρία για να φέρει μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σε λίγη ώρα ο νέος τσάρος της οικονομίας θα επιχειρήσει να πείσει του ομολόγους του ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία με βάση τα σημεία που υπέγραψαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί, κυρίως δε με έναν συμβιβασμό που θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δεν θα προβλέπει υφεσιακά μέτρα και θα έχει πλήρη δέσμευση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Αν βγει λευκός καπνός από τη συνεδρίαση του Eurogroup τότε η Σύνοδος Κορυφής θα μπορεί να επισφραγίσει μια πρώτη συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για επιστροφή στην ομαλότητα για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και οι δηλώσεις που έχουν κάνει κορυφαίοι αξιωματούχοι, με πιο ηχηρή αυτή του επιτρόπου Ετινγκερ για παράλληλο νόμισμα, δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στις θέσεις τους. Θα θελήσουν να δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα το οριστικό τελεσίγραφο για να υπάρξει άμεση συμφωνία αλλιώς θα επέλθει οριστική ρήξη. Βεβαίως ο πρωθυπουργός θα πάει ενισχυμένος με το 61% του ελληνικού λαού, κάτι που ωστόσο οι ξένοι σέβονται αλλά δεν το εμπλέκουν σε μια συμφωνία και στους όρους που πρέπει να έχει αυτή.
Μόνη ελπιδοφόρα είδηση είναι οι προτάσεις που κάνουν αξιωματούχοι για συμφωνία – γέφυρα ολίγων μηνών ώστε να «αποδραματοποιηθεί» η κατάσταση και να αποσυμπιεστεί όλο το σύστημα που είναι έτοιμο να εκραγεί. Μια τέτοια συμφωνία θα οδηγούσε σε μερική χρηματοδότηση της Ελλάδας ώστε να μην χρεοκοπήσει στις 20 Ιουλίου που λήγουν ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ αλλά και να αποπληρώσει τη δόση του 1,6 δισ. στο ΔΝΤ που έχει λήξει από το τέλος του μήνα. Κυρίως δε να αποφευχθεί το οριστικό κούρεμα των ενεχύρων των τραπεζών από τον Μ. Ντράγκι και να αυξηθεί ο ELA ώστε να ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό το ενδιάμεσο δάνειο θα έδινε ανάσες και χρόνος ώστε να υπάρξει εντατικοποίηση της προσπάθειας για επίτευξη οριστικής συμφωνίας, πριν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, πράγμα που για πολλούς είναι θέμα ημερών.
Ολα τα σενάρια πλέον έχουν πέσει στο τραπέζι και είναι τα εξής:
- Η συμφωνία για ενδιάμεση λύση που προαναφέρθηκε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα. Την πρόταση αυτή έκανε χθες και το μέλος της ΕΚΤ, Ε. Νοβότνι.
- Υπάρχει το σενάριο που έφεραν στο φως οι Financial Times το οποίο λέει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ζητήσει από τα κράτη - μέλη να εγγυηθούν το ελληνικό χρέος, για να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση και να αυξηθεί η παροχή ρευστότητας στην Αθήνα.
- Υπάρχει βέβαια και μια ελπίδα για να βρεθεί λύση σήμερα με υποχώρηση της πλευράς των δανειστών, κάτι πολύ δύσκολο. Δηλαδή δεν είναι αυτή τη στιγμή ξεκάθαρο γιατί οι ευρωπαίοι ηγέτες ομόφωνα μπορούν να κάνουν πίσω και να αποδεχθούν τις ελληνικές απαιτήσεις επειδή υπήρξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υπάρχουν χώρες που ήδη επιθυμούν το Grexit ενώ ακόμη και μια συμφωνία να επιτευχθεί θα έχει κόστος. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε δάνειο 29 δισ. ευρώ, όμως, κάποιοι δεν αποκλείσουν την πιθανότητα η Ελλάδα να χρειαστεί 40 ή 50 δισ. ευρώ χρηματοδότηση.
- Το ένα κακό σενάριο είναι να επέλθει η ρήξη και ο Αλ. Τσίπρας να επιστρέψει με άδεια χέρια καταγγέλλοντας την αδιαλλαξία των ξένων και ζητώντας στήριξη από τους πολίτες. Στην περίπτωση αυτή η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος έχει ήδη συζητηθεί, κάτι που είχε αποκαλύψεις και ο Γ. Βαρουφάκης προ ημερών. Θα μπορούσε να είναι στη μορφή IOU όπως αυτά που κυκλοφόρησαν στην Καλιφόρνια του Αρ. Σβαρτζενέγκερ. «Μια αφερέγγυα χώρα όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρήση παράλληλου νομίσματος, δεν έχει σίγουρα καμία θέση στην ευρωζώνη», λέει ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγωγή παράλληλου νομίσματος απαγορεύεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ. Βεβαίως, το παράλληλο νόμισμα είναι ουσιαστικά διολίσθηση προς ένα εθνικό νόμισμα σε λίγους μήνες το οποίο θα είναι δραματικά υποτιμημένο και το εισόδημα των Ελλήνων θα μειωθεί σημαντικά.
- Υπάρχει και το σενάριο της άμεσης εξόδου από το ευρώ με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σε κάθε περίπτωση η ρήξη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής θα σημάνει αυτόματα την πλήρη διακοπή του ELA από την ΕΚΤ και την απαίτηση του συνόλου των 89 δισ. ευρώ που έχει δώσει η Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα. Δηλαδή πλήρης κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και βεβαίως κούρεμα στις καταθέσεις και μάλιστα... βαθύ.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου