Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Αρνίσιες κοτολέτες με σως teriyaki

Απαιτούμενος χρόνος: 20 λεπτάΥλικά

Για 2-4 άτομα

1 κιλό αρνίσιες κοτολέτες
βούτυρο
1/2 ποτήρι κρασί
λίγες ντομάτες
3-4 κουταλιές της σούπας ζαμπόν ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Για τη σως teriyaki
1 φλιτζάνι τσαγιού ποτό σάκε (γιαπονέζικο ποτό που γίνεται από το ρύζι)
1 φλιτζάνι τσαγιού σόγια σως
1/2  φλιτζάνι τσαγιού mirin (γλυκό γιαπωνέζικο κρασί)
3 κουταλιές σούπας τριμμένο τζίντζερ (φρέσκο ή σκόνη
1/4  φλιτζανιού καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ξύλο κοπής κόβουμε τις κοτολέτες, τις πλαταίνουμε με τον σφιρί, τις αλατοπιπερώνουμε, τις αλευρώνουμε, τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε κατά μέρος.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα ξανθίζουμε με ανάλογο βούτυρο, προσθέτουμε το κρασί και τις ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες κι αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι ν' απορροφηθεί όλο το υγρό τους και ν' απομείνουν μόνο με το βούτυρο. Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, όταν κρυώσουν, προσθέτουμε το ζαμπόν, ψιλοκομμένο, και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε φύλλα λαδόχαρτου και τα κόβουμε σε τόσα κομμάτια, όσες και οι κοτολέτες, και σε ανάλογες μ’ αυτές διαστάσεις. Αλείφουμε με βούτυρο τη μια μεριά του κάθε λαδόχαρτου, απλώνουμε στην επιφάνειά της λίγο από το μείγμα κρεμμυδιού, ντομάτας ζαμπόν και τη σκεπάζουμε διπλώνοντας πάνω της το άλλο μισό μέρος του λαδόχαρτου. Στρίβουμε τις άκρες του λαδόχαρτου για να μην ξετυλιχτεί και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες κοτολέτες.

Βάζουμε τις κοτολέτες στο φούρνο, σε σιγανή φωτιά, αφήνουμε να σιγοψήνονται για 10 λεπτά της ώρας, να διαποτιστούν από το άρωμα της σάλτσας και του ζαμπόν, τις βγάζουμε και τις σερβίρουμε ζεστές, συνοδεύοντάς τη σως.

Για τη σως teriyaki
Βάζετε όλα τα υλικά σε τηγάνι και το τοποθετήστε σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνετε να βράσει, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το απομακρύνετε από τη φωτιά και σερβίρετε ή μαρινάρετε το κρέας ή το ψάρι σας.

Είναι ιδανικό για μαρινάρισμα κρέατος κοτόπουλο ή χοιρινό ή φιλέτο σολομού.

ΠΗΓΗ:sidagi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :