Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Από ποια ΣΜΝ δεν σε προστατεύει το προφυλακτικό

Τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών τα προφυλακτικά είναι λιγότερο αποτελεσματικά όταν πρόκειται για τα ΣΜΝ που κολλούν και μέσω της δερματικής επαφής. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι ο έρπις των γεννητικών οργάνων και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ευθύνεται και για τον καρκίνο του τραχήλου.
Οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι το προφυλακτικό είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV, ο οποίος οφείλεται για το AIDS, αλλά και άλλων ΣΜΝ.
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗΡV)
Ο HPV μεταδίδεται με την επαφή δέρματος με δέρμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Αν υπάρχει μόλυνση, αυτή μπορεί να μεταδοθεί από οποιοδήποτε τμήμα του δέρματος στον άλλο οργανισμό. Το προφυλακτικό σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο στην πρόληψη άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Έρπις των γεννητικών οργάνων
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το σεξ στη διάρκεια είτε της έξαρσης είτε της ύφεσης της ασθένειας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, πέρα από τη συνουσία, μπορεί να κολλήσει και με το στοματικό σεξ αλλά και με τη τριβή του δέρματος. Οι οδηγίες προς του φορείς είναι να μην έχουν κανενός είδους ερωτική επαφή (κολπική, στοματική, πρωκτική) μέχρι τα συμπτώματα της υποτροπής να εξαφανιστούν. Ο ιός μεταδίδεται ακόμη κι όταν είναι «σιωπηλός» όταν δηλαδή δεν προκαλεί συμπτώματα στο φορέα του.
Σύφιλη
Το βακτήριο της σύφιλης γνωρίζει μία ραγδαία εξάπλωση μετά το 2000. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 50% λόγω της μετάδοσής του κατά το ομοφυλοφιλικό σεξ των αντρών. Η σύφιλη συνδέεται άμεσα με τον ιό του AIDS, δηλαδή αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσής του. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή αλλά όχι απαραίτητα με τη συνουσία. Τα βακτήρια περνούν από το δέρμα ή το βλεννογόνο (γεννητικά όργανα, πρωκτός, στόμα) στο δέρμα ή το βλεννογόνο του παρτενέρ. Χρειάζεται οπωσδήποτε επαφή σώμα με σώμα καθώς τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και δεν ζουν έξω από αυτό.


Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :