Η Ροδιόλα (Rhodiola rosea), ένα βότανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική για πάνω από 3.000 χρόνια, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή επιλογή θεραπείας για την κατάθλιψη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Phytomedicine», είχε επικεφαλής τον δρα Jun J. Mao, αναπληρωτή καθηγητή οικογενειακής ιατρικής, κοινοτικής υγείας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Perelman School of Medicine της Πενσυλβάνια.
Η ροδιόλα έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική για τη βελτίωση της αντοχής στην εργασία, την αύξηση της μακροζωίας και τη βελτίωση της αντίστασης του οργανισμού κατά διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κόπωσης και της κατάθλιψης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ροδιόλα θα μπορούσε να ενισχύσει τη διάθεση του ανθρώπου διεγείροντας τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι το βότανο επιδρά στα επίπεδα της β-ενδορφίνης στον οργανισμό, μίας ουσίας που εκκρίνεται κυρίως από την υπόφυση του εγκεφάλου και μειώνει το στρες, ενώ έχει ισχυρή αναγλητική δράση.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα χορήγησης εκχυλίσματος ροδιόλας, με την σερτραλίνη, ένα κοινά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια καταθλιπτική διαταραχή.
Μελέτη
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εκτιμήσει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της ροδιόλας στην θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης, για να διαπιστωθεί αν το βότανο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εναλλακτική θεραπεία.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η ροδιόλα μπορεί να ωφελήσει κάποιους ανθρώπους με κατάθλιψη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 57 ενήλικες, οι οποίοι εμφάνιζαν δύο ή περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια, καταθλιπτική διάθεση ή απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες και καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως σημαντική αλλαγή βάρους, κόπωση και επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου.
Επί 12 εβδομάδες, κάθε συμμετέχων λάμβανε είτε τυποποιημένο εκχύλισμα ροδιόλας, είτε σερτραλίνη ή ένα φάρμακο placebo και οι ερευνητές κατέγραφαν τις αλλαγές στην κατάθλιψη των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έλαβαν σερτραλίνη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους έως την τελευταία εβδομάδα της θεραπείας, όμως και οι συμμετέχοντες που έλαβαν εκχύλισμα ροδιόλας, δεν είχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη βελτίωση.
Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό φάρμακο, οι ασθενείς που έλαβαν ροδιόλα είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης, ενώ οι ασθενείς που έλαβαν σερτραλίνη, είχαν 1,9 φορές περισσότερες πιθανότητες. Ωστόσο, πολύ περισσότεροι συμμετέχοντες που έλαβαν σερτραλίνη (63%) ανέφεραν παρενέργειες, σε σχέση με εκείνους που έλαβαν ροδιόλα (30%).
«Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρκτικά και έγιναν σε μικρό δείγμα, δείχνουν ότι η βοτανική θεραπεία ίσως μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη, οι οποίοι έχουν δυσανεξία στα συμβατικά αντικαταθλιπτικά, λόγω παρενεργειών», είπε ο δρ Mao.
ΠΗΓΗ: medicalnewstoday.com
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου