Είναι λογικό να επισκεφθείτε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα την τουαλέτα εάν πίνετε πάρα πολύ νερό ή εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει να παίρνετε κάποιο φάρμακο με διουρητική δράση. Πότε όμως η συχνουρία φανερώνει κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αξιολογηθεί από τον ειδικό;
Ως «φυσιολογική» θεωρείται η ενούρηση έως 7 φορές την ημέρα. Ωστόσο, ακόμη κι αν οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα δεν είναι τόσο συχνές, ανησυχητικές θεωρούνται οι μεγάλες αλλαγές από τα συνήθη πρότυπα ενούρησης – εάν, για παράδειγμα, πηγαίνατε 2 με 3 φορές και τον τελευταίο καιρό πηγαίνετε 5 με 6. «Προβληματική» μπορεί να θεωρηθεί και η νυχτερινή συχνουρία, όταν δηλαδή ο ύπνος διακόπτεται τουλάχιστον 2 με 3 φορές μέσα στη νύχτα λόγω της ανάγκης να επισκεφθείτε την τουαλέτα.
Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίζει, αποστέλλονται στον εγκέφαλο σήματα που υποδεικνύουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε την τουαλέτα. Όμως στα άτομα με «υπερδραστήρια» κύστη, τα σήματα αυτά αποστέλλονται ακόμη κι όταν η πληρότητα της κύστης είναι χαμηλή.
Η συχνουρία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου και μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση του άνδρα, συμβάλλοντας ακόμη και στην εκδήλωση κατάθλιψης. Επίσης, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για διαβήτη, ουρολοίμωξη ή διόγκωση του προστάτη, οπότε δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα ως σύμπτωμα.
Εάν λοιπόν παρατηρείτε ανησυχητικές αλλαγές, ιδιαίτερα αν αποφεύγετε γενικώς τα πολλά υγρά και τα διουρητικά ροφήματα, καλό θα είναι να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας. Η επίσκεψη στο γιατρό ή σε νοσοκομείο θα πρέπει να είναι άμεση εάν η ούρηση συνοδεύεται από πόνο ή εάν υπάρχουν ίχνη αίματος στα ούρα.
Πηγή:onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου