Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Οι «παρενέργειες» ενός αποτυχημένου ραντεβού στο σώμα

Πολλά μπορούν να συμβούν ώστε να χαρακτηριστεί ένα ραντεβού «καταστροφικό». Ο υποψήφιος αποδείχθηκε απίστευτα βαρετός ή έδειχνε να έχει στο μυαλό του μόνο το σεξ ή η υποψήφια ήταν εντελώς επιφανειακή και μιλούσε συνεχώς για τον πρώην της.
Ένα κακό ραντεβού μοιάζει με το απόλυτο χάσιμο χρόνου, αποδεικνύεται όμως ότι ο αντίκτυπός του δεν είναι μόνο ψυχολογικός αλλά και σωματικός.
Η ψυχολόγος Λίντα Παπαδοπούλου έχει ερευνήσει το ζήτημα σε βάθος και έχει διαπιστώσει ότι μια τέτοια εμπειρία μπορεί να πυροδοτήσει τη θλίψη, την υπερφαγία και το στρες ή να οδηγήσει ακόμη και σε κρίση ακμής.
Η ειδικός δηλώνει ότι, από χημικής άποψης, το στρες που προκαλεί ένα αποτυχημένο ραντεβού συνοδεύεται από αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης και τεστοστερόνης στο σώμα. Η επίδραση αυτή παρατηρείται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η αυξημένη κορτιζόλη επηρεάζει την όρεξη και συμβάλλει στις λιγούρες, ενώ η αυξημένη τεστοστερόνη ενεργοποιεί τους σμηγματογόνους αδένες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σπυράκια. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης και ανάρρωσης, επομένως το δέρμα καθυστερεί να επανέλθει στην πρότερη υγιή όψη του.
Βρετανική διαδικτυακή δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας γνωριμιών eHarmony έδειξε ότι το 6% των συμμετεχόντων που είχαν βιώσει την εμπειρία ενός καταστροφικού ραντεβού παρατήρησαν αμέσως μετά έξαρση στα συμπτώματα εκζέματος, ενώ ένας στους δέκα είδε την όρεξή του να αυξάνεται δραματικά.
Ποσοστό περίπου 33% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως ένιωσαν έντονη θλίψη μετά το κακό ραντεβού, ενώ το 23% βίωσαν αυξημένο άγχος. Ένας στους επτά δήλωσε πως πλέον αποφεύγει να γνωρίζει καινούργια άτομα.
Η Δρ Παπαδοπούλου υπογραμμίζει πως οι καινούργιες γνωριμίες μάς επηρεάζουν τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά ή ακόμη και κοινωνικά, καθώς μια κακή εμπειρία μπορεί να ωθήσει το άτομο ακόμη και στην απομόνωση από φίλους και γνωστούς.
Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης τι είναι αυτό που κάνει άντρες και γυναίκες να χαρακτηρίσουν ένα ραντεβού αποτυχημένο. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (ποσοστό 64%), το πρόβλημα ήταν η έλλειψη χημείας, στη συνέχεια η ασυμφωνία χαρακτήρων (47%) και αμέσως μετά η αγένεια (20%). Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η επίμονη συζήτηση για έναν πρώην σύντροφο ήταν δύο ακόμη παράγοντες που ενόχλησαν αρκετούς από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 11% και 16% αντίστοιχα).


Πηγή:onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :