Αδύνατη χαρακτηρίζεται μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή εντός του 2015, εφόσον δεν υπάρξει οικονομική στήριξη ύψους 100 δισ. ευρώ ετησίως προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τη μετάβασή τους στις ΑΠΕ.
Σε πρόσφατη ομιλία τους στους Γάλλους πρέσβεις, ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους στο Παρίσι απαιτείται όχι μόνο πολιτική δέσμευση, αλλά και χρηματοδότηση». Πρόσθεσε δε ότι η δέσμευση του 2009 για αύξηση του ποσού των χρημάτων κάθε χρόνο έως το 2020 ήδη δεν τηρήθηκε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, το ποσό είναι απαραίτητο για να μπορέσουν τα φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, καθώς και να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με «πράσινα» κριτήρια.
Οι ηγέτες του G-7 δέχτηκαν κριτική τον περασμένο Ιούνιο για την αποτυχία τους να ορίσουν μια σαφή πορεία για την αύξηση της κλιματικής βοήθειας έως το 2020, από το σημερινό επίπεδο των περίπου 30 δισ. ευρώ ετησίως.
Εξάλλου, αντιπρόσωποι από 195 έθνη αναμένεται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.
Οι συμμετέχουσες χώρες έχουν προθεσμία μέχρι την 1η Οκτωβρίου να υποβάλουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, άλλα μόνο 55 χώρες το έχουν πράξει έως τώρα.
Κλιματική πολιτική
Την ίδια στιγμή, διεθνείς θεσμικοί επενδυτές με κεφάλαια άνω των 61 δισ. ευρώ κάλεσαν εννέα ενεργειακούς και εξορυκτικούς ομίλους να αποχωρήσουν από τους ευρωπαϊκούς συνδέσμους στους οποίους μετέχουν λόγω των οπισθοδρομικών τους πολιτικών στην κλιματική αλλαγή.
Την ίδια στιγμή, διεθνείς θεσμικοί επενδυτές με κεφάλαια άνω των 61 δισ. ευρώ κάλεσαν εννέα ενεργειακούς και εξορυκτικούς ομίλους να αποχωρήσουν από τους ευρωπαϊκούς συνδέσμους στους οποίους μετέχουν λόγω των οπισθοδρομικών τους πολιτικών στην κλιματική αλλαγή.
Αναλυτικά, οι σύνδεσμοι στους οποίους μετέχουν οι ανωτέρω εταιρείες είναι οι BusinessEurope, The European Chemical Industry Council (CEFIC), FuelsEurope, Eurometaux και International Association of Oil and Gas Producers. Οι εννέα επιχειρήσεις που κατηγορούνται για την κλιματική τους στρατηγική είναι οι BHP Billiton, BP, EDF, Glencore, Johnson Matthey, Proctor and Gamble, Rio Tinto, Statoil και Total. Ανάμεσα στα επενδυτικά ταμεία που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο συγκαταλέγονται οι AP4, The Swedish National Pension Fund and the British UNISON Staff Pension Scheme (31 δισ. ευρώ), Sarasins and Partners (19 δισ. ευρώ), The Pensions Trust (8,7 δισ. ευρώ) and Australian Ethical Investment (546 εκατ. ευρώ). Εκθεση την οποία επικαλούνται οι επενδυτές υποστηρίζει ότι τέσσερις σύνδεσμοι επιχείρησαν να σαμποτάρουν τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της Ε.Ε. για το 2030 όταν αυτοί καταστρώνονταν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου