Η διαδικασία της προσέλευσης στις κάλπες δεν είναι εύκολη – όσο και αν φαίνεται τέτοια. Ούτε και η διαδικασία για το σχηματισμό κυβέρνησης: αν και επ' αυτού όλοι συμφωνούν πως θα χρειαστεί να γίνουν επίπονες μετεκλογικές συζητήσεις.
Το BBC, σε ένα συνολικό άρθρο για τις ελληνικές εκλογές, σημειώνει ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε πόση θα είναι η συμμετοχή του κόσμου, καθώς μιλάμε για έναν λαό που έχει προσέλθει στις κάλπες ήδη δύο φορές μέσα στο 2015 και τώρα του ζητείται να το πράξει για άλλη μια φορά. Το βρετανικό δίκτυο θεωρεί πως η κόπωση του εκλογικού σώματος αναμένεται να επηρεάσει τις εκλογές. «Ο κόσμος είναι κουρασμένος και εξουδετερωμένος από τη λιτότητα. Επιπλέον, δυσπιστούν με αυτά που ακούν από τα κραταιά ΜΜΕ και τους πολιτικούς. Επομένως, όλα αυτά μπορεί να συνωμοτήσουν ώστε το ποσοστό της αποχής να είναι μεγάλο. Είναι σχεδόν σίγουρο πως αυτή τη φορά θα ψηφίσουν λιγότεροι από ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, όμως, αυτό που πρέπει να δημιουργήσουν τούτες οι εκλογές είναι λίγη περισσότερη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό», αναφέρει το άρθρο του BBC.
Οι προβλέψεις του βρετανικού δικτύου έχουν αξία ως προς το γεγονός ότι προβάλλουν ένα σενάριο που έχει καταγραφεί εδώ και καιρό, αλλά το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχει μπει, πρόσκαιρα, στο συρτάρι: αυτό της προώθησης του Γιάννη Δραγασάκη στη θέση του πρωθυπουργού.
Τα δεδομένα είναι τα εξής: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει ένα ισχυρό αποτέλεσμα, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι και πάλι πρωθυπουργός, αλλά ουδείς θα μπορεί να προβλέψει τις συνεργασίες στις οποίες θα προχωρήσει. Αντίθετα, μια οριακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε πιο παρατεταμένες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σε αυτή την περίπτωση είναι άγνωστο ποιο θα μετέχουν στην κυβέρνηση και με ποιους όρους (συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ή σταθερή κοινοβουλευτική υποστήριξη). Άγνωστο είναι και ποιος θα ηγηθεί του σχήματος. Ήτοι: ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Κάπου εδώ μπαίνει ο Γιάννης Δραγασάκη, ο οποίος σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ως μετριοπαθής, θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία και να συνενώσει τα μικρότερα κόμματα και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση. Για να είναι σταθερή αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή τουλάχιστον σιωπηρή υποστήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει, δε, η πιθανότητα η ΝΔ να προσφέρει την υποστήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως αντάλλαγμα θα ζητήσει έναν πιο κεντρώο πρωθυπουργό.
Το παράδοξο είναι ότι αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές, τότε η αποσταθεροποίηση θα είναι εντονότερη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αντιπολίτευσης πλέον, θα νιώθει ταπεινωμένος και θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή αντι-λιτότητας.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου