Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Επιχειρηματικές ιδέες Ελλήνων που ξεχωρίζουν

Ο Σάββας Σαββάκης και ο Παναγιώτης Δρακούλης με τις ομάδες συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή

Φανταστείτε τη δημιουργία ενός φίλτρου νερού, το οποίο μέσω ενός καινοτόμου υλικού θα απομακρύνει τους ρυπαντές και θα καταργεί το βράσιμο του πόσιμου νερού, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του άνθρακα που χρησιμοποιείται για αυτό σε ολόκληρο τον κόσμο ή ένα φυτό που απελευθερώνει ένα είδος φυσικού αντιβιοτικού που θα μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά τους πληθυσμούς επιβλαβών οργανισμών.

Φανταστείτε επίσης μια υψηλής ποιότητας καλλιέργεια μανιταριών σε ένα υπόστρωμα από κατακάθι καφέ εσπρέσο ή άλλου είδους, που συνήθως καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων. 'Σας δείχνουν να είναι εικόνες από το μακρινό μέλλον; Όχι και τόσο, αφού αυτές και ακόμη περισσότερες ιδέες βρίσκονται στα σκαριά και είναι θέμα χρόνου να βγουν στην παραγωγή. "Η βασική μας ιδέα είναι να δείξουμε τον τρόπο να ανακυκλώσεις ένα σκουπίδι και με αυτό να δημιουργήσεις μια μικροφάρμα μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον, πάνω σε μια μικρής έκτασης επιφάνεια, ακόμη και μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο γκαράζ εύκολα και με ελάχιστο κόστος", λέει η βιολόγος και ιδρύτρια της εταιρίας recyworks (www.recyworks.com) Μαριάννα Ράλλη, μιλώντας για την ευρηματική καλλιέργεια μανιταριών.
Μαζί με τον συνιδρυτή της εταιρίας Παναγιώτη Δρακούλη, μετά τη διάκρισή τους με επιχειρηματικό βραβείο στην Ελλάδα διεκδίκησαν ένα επιπλέον βραβείο, στον ημιτελικό του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού ClimateLaunchpad 2015 (www.climatelaunchpad.org) που πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στο Άμστερνταμ. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το Climate-KIC, (που είναι μια από τις τρείς πρώτες Κοινότητες Γνώσης και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας που δημιουργήθηκε το 2010), το οποίο προωθεί ιδέες και προϊόντα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής (www.climate-kic.org). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών της Ευρώπης στον τομέα της "πράσινης ανάπτυξης".
Επιχειρηματικές ιδέες Ελλήνων που ξεχωρίζουν
ClimateLaunchpad 2015
Το ClimateLaunchpad αναζητά νέα ταλέντα στον τομέα της "καθαρής τεχνολογίας" (clean-tech) στην Ευρώπη, τα οποία και βοηθάει να αναπτύξουν τις ιδέες τους ώστε να γίνουν βιώσιμες και να εξελιχθούν σε παγκόσμιες επιχειρήσεις. Στο ClimateLaunchpad 2015 υποβλήθηκαν αρχικά επτακόσιες επιχειρηματικές ιδέες (αριθμός ρεκόρ) από 28 χώρες, για να φτάσουν στον ημιτελικό 81 από αυτές. Κάθε χώρα-μέλος συμμετείχε με τρείς ομάδες, οι οποίες κλήθηκαν να παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του ημιτελικού, μέσα σε πέντε λεπτά, το επιχειρηματικό τους σχέδιο μπροστά σε κριτική επιτροπή που απαρτιζόταν από επαγγελματίες του επιχειρηματικού κλάδου.
Επιχειρηματικές ιδέες Ελλήνων που ξεχωρίζουν
Δεκαπέντε από αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις επιλέχθηκαν για το Grande Finale και ανταγωνίστηκαν για τον ευρωπαϊκό τίτλο το ίδιο απόγευμα. Οι δέκα από αυτές (από τη Νορβηγία, Ισλανδία, Εσθονία, Βέλγιο, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) κέρδισαν πρόσβαση στο πρόγραμμα Climate-KIC Accelerator, που αποτελεί το "διαβατήριο" σε ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο το οποίο παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση, πρόσβαση σε ερευνητικά κέντρα και σημαντική οικονομική στήριξη. Επιπλέον, ο πρώτος νικητής κέρδισε 10.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος μοιράστηκαν από 5.000 και 2.500 ευρώ αντίστοιχα. Η 20μελής κριτική επιτροπή αποφάσισε για τους καλύτερους των καλύτερων, με κριτήρια τον αντίκτυπο που έχουν οι ιδέες τους πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, την εφαρμοσιμότητα, την προοπτική διεθνούς επέκτασης καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ποιότητα της παρουσίασής τους, το αναπτυξιακό δυναμικό των εταιριών τους, τις δεξιότητες και τον ενθουσιασμό της ομάδας τους και την πρωτοτυπία του εκάστοτε πρότζεκτ.
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Επιχειρηματικότητας του Climate-KIC και ιδρυτής του ClimateLaunchpad, Frans Nauta, πιστεύει πως η καινοτομία απαιτεί όραμα, πάθος, δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα. "Για μένα ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε δημιουργικοί είναι να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας με άλλους και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Αυτό ακριβώς είναι το ClimateLaunchpad, ένας τόπος γόνιμου επιχειρηματικού διαλόγου", συμπληρώνει ο ίδιος, αν και δεν κρύβει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και για την επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι σε νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Marga Hoek, που παρέδωσε τα έπαθλα στους νικητές, απευθυνόμενη στους διαγωνιζόμενους είπε πως πρώτη φορά είδε τόσες πολλές ιδέες, τόσες πολλές χώρες και τόσες πολλές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό. "Εσείς είστε αυτοί που θα φέρετε την αλλαγή στην Ευρώπη και όχι οι Πολιτικοί", δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.
H επιχειρηματική ιδέα "Desert control" από τη Νορβηγία για τον μετασχηματισμό της ερήμου σε παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις, επιτρέποντας τη συγκράτηση του νερού και των φυτικών θρεπτικών συστατικών αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του ClimateLaunchpad 2015. Ο Andreas Julseth, ως εκπρόσωπος της εταιρίας παρέλαβε το χρηματικό έπαθλο αξίας 10.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στο Climate-KIC accelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των clean tech startups, παρέχοντας πολύτιμη υποστήριξη κατά την υλοποίησή τους. "Γνωρίζαμε ότι είχαμε τη μεγάλη ιδέα, τώρα μένει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο", δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου. Το δεύτερο χρηματικό έπαθλο αξίας 5.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ομάδα "Arctus" από την Ισλανδία για την ιδέα παραγωγής αλουμινίου με μια φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία, ενώ το τρίτο των 2.500 ευρώ πήγε στην ομάδα "ReLaDe" από την Εσθονία, η οποία παρουσίασε ένα ανακυκλώσιμο βιολογικό απορρυπαντικό πλυντηρίου.
Η Ελλάδα στο ClimateLaunchpad 2015
Εκτός από την ομάδα recyworks που αναφέρθηκε παραπάνω, την Ελλάδα εκπροσώπησε και η ομάδα "The Sarm project" (http://www.thesarmproject.com/), η οποία παρουσίασε μια «επαναστατική» μηχανή εσωτερικής καύσης, που επιτρέπει την παραγωγή της ίδιας ισχύος με πολύ μικρότερο βάρος και όγκο και με χαμηλότερη κατανάλωση από τις υπάρχουσες.
Η επιχειρηματική ιδέα του Μηχανολόγου Μηχανικού Σάββα Σαββάκη έχει ήδη κατοχυρωθεί ως πατέντα σε 14 χώρες, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία της Φεράρι, όπως και το φημισμένο MIT έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμβάλλουν στην κατασκευή του πρωτότυπου αυτού κινητήρα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή ήταν και η πρόταση της τρίτης ομάδας που βασίστηκε στην ιδέα της Hλεκτρολόγου Μηχανολόγου Ευανθίας Βαλερά, Ιδρύτριας και Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρίας Sensoraide (http://www.sensoraide.com/), η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες της ασύρματης τεχνολογίας στον γεωργικό τομέα με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας των τελικών προϊόντων με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων. "Με μια σειρά αισθητήρων που τοποθετούνται στο χωράφι και που μετρούν τους περιβαλλοντικούς δείκτες, μπορείς να παρακολουθείς την καλλιέργεια από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω ίντερνετ και να λαμβάνεις σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις", εξηγεί η ίδια.
Την ιδέα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις εθνικές οδούς, οι οποίες θα συλλαμβάνουν μέρος της απορριπτόμενης ενέργειας από τα κινούμενα αυτοκίνητα και θα τη μετατρέπουν σε μηχανικό έργο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσίασε η ομάδα "Panemon" μια εκ των τριών που εκπροσώπησαν την Κύπρο.
Την ίδια στιγμή το όραμα της "Fornelia" της start up εταιρίας του Κύπριου Σάββα Χατζηξενοφώντος είναι να επιτρέψει στους κατοίκους τουλάχιστον 10 υπανάπτυκτων χωρών μέσα στα επόμενα 3 χρόνια να μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας τον συναρμολογούμενο ηλιακό φούρνο του ακόμη και μετά την δύση του ηλίου, ενώ η "H2MOVE" η ιδέα του χημικού Πέτρου Σάββα (της τρίτης Κυπριακής συμμετοχής) αφορά στη χρησιμοποίηση υδρογόνου ως πρόσθετου καυσίμου με σκοπό να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων στους βιομηχανικούς λέβητες και γεννήτριες. Η ιδέα, ως λειτουργικό μοντέλο, έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στη Κύπρο.
Υπεύθυνος φορέας για όλη τη καθοδήγηση των έξι ελληνικών ομάδων (των τριών από την Ελλάδα και των τριών από την Κύπρο), στο δρόμο προς το ClimateLaunchpad είναι το Chrysalis Leap, που από το 2012 αποτελεί το πρώτο Κυπριακό «accelerator» επιχειρηματικών ιδεών (www.chrysalisleap.com). Η Chrysalis LEAP εδρεύει στην Κύπρο και δίνει την ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες ή επιστήμονες που έχουν μια πρωτοποριακή ιδέα για κάποιο προϊόν ή υπηρεσία να την υλοποιήσουν, παρέχοντας τους όλα τα εργαλεία και τις δεξιότητες από την ανεύρεση χρηματοδότησης μέχρι την τελική προώθηση του προϊόντος στην αγορά. Ο συνιδρυτής του Chrysalis Leap Πάρις Θωμάς υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν δύσκολος γιατί το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό.
"Δεν απογοητευτήκαμε που δεν γυρίζουμε πίσω με βραβείο. Το πραγματικό βραβείο για μας είναι η συμμετοχή, η παρουσία μας. Και αυτό μετράει. Τώρα βέβαια επειδή είμαστε συναισθηματικός λαός και ό, τι κι αν κάνουμε το κάνουμε με πάθος, ένα βραβείο θα ολοκλήρωνε τη χαρά μας, αλλά δεν πειράζει. Προχωράμε μπροστά", σχολιάζει. Να θυμίσουμε ότι δύο από τις περσινές συμμετοχές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα και την Κύπρο στη Βαλένθια της Ισπανίας, η BIO2CHP και η NECOVA κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στο πρόγραμμα του Climate-KIC.
Ο δρόμος για τη συμμετοχή στο ClimateLaunchpad 2015 ήταν ανηφορικός και άκρως ανταγωνιστικός. Κάθε ομάδα ακολούθησε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα για να βελτιώσει τις πτυχές της αρχικής ιδέας και να τελειοποιήσει το επιχειρηματικό μοντέλο που παρουσίασε ως πρόταση.
Ο διαγωνισμός όμως ClimateLaunchpad προτείνει το δικό του γενικό επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο και απευθύνει ως μήνυμα εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη κλιματική αλλαγή (COP21) στο Παρίσι: "Επενδύστε σε επιχειρηματίες, αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία του 21ου αιώνα ".

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :