Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και κυτταρίτιδα; Σας έχουμε τη λύση!

Βοτανικό όνομα: Centella asiatica
Διεθνές όνομα: Gotu Kola
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση

Το gotu kola αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές του κόσμου. Χρησιμοποιείται στη Σρι Λάνκα ως επικάλυψη εδάφους για την καθυστέρηση της διάβρωσης των εδαφών. Είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα βότανα στην αγιουρβεδική (παραδοσιακή ινδική) βοτανική ιατρική, όπου χρησιμοποιείται ως νευρικό τονωτικό και για όλες τις παθήσεις του μυαλού και των νεύρων, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας, της σχιζοφρένειας και της απώλειας μνήμης. Οι αγιουρβεδικοί γιατροί το χρησιμοποιούσαν για την καρδιοπάθεια, για την κατακράτηση νερού, για τη βραχνάδα, για τη βρογχίτιδα και τον βήχα στα παιδιά και ως κατάπλασμα για δερματικές παθήσεις. Οι Κινέζοι εκτιμούσαν το gotu kola περισσότερο ως ένα φυτό που αυξάνει τη μακροζωία και την ικανότητα του εγκεφάλου. Έχει ιστορικά τη φήμη ότι αυξάνει τη νοητική δραστηριότητα. Μια ινδική παροιμία λέει: «Ένα φύλλο gotu kola την ημέρα το γήρας θα το κάνει πέρα».
Το ενδιαφέρον για το gotu kola ξεκίνησε όταν οι σύγχρονοι επιστήμονες, ερευνώντας τη χρήση του για τη μακροζωία και την ικανότητα του εγκεφάλου, ανακάλυψαν ότι το βότανο αυτό έχει μεγάλη αξία για τον πυρετό και για φλεγμονώδεις καταστάσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη θεραπεία χοιραδικών δερματικών ασθενειών, όπως η λέπρα, συφιλιδικές ασθένειες του δέρματος και έλκη. Οι Ινδοί το εκτιμούσαν ως θεραπεία για τη δυσεντερία, τα έλκη, τη χολέρα, τον πυρετό, τους πονοκεφάλους και τους στομαχικούς πόνους.
Σύγχρονες έρευνες
Τα πιο ενεργά συστατικά του gotu kola είναι οι σαπωνίνες τριτερπενίων ασιατικοσίδη, βραχμοσίδη και βραχμινοσίδη. Η ασιατικοσίδη έχει την ευρεία αντιβιοτική δράση του βοτάνου. Έχει βρεθεί ότι είναι βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο, αμοιβαδοκτόνο, εντομοκτόνο και κατά των συφιλιδικών ασθενειών του δέρματος. Όπως με όλες τις σαπωνίνες, ο τρόπος δράσης είναι να αδυνατίζει τους μεμβρανώδεις ιστούς. Διαλύοντας μερικώς τα κυτταρικά τοιχώματα, τα διάφορα μικρόβια γίνονται πιο εύκολο να θανατωθούν. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται σε χοιραδικές ασθένειες, όπως η λέπρα, όπου οι σαπωνίνες μπορούν σε αυτή να διαλύουν το κηρώδες επικάλυμμα του βακίλου της λέπρας, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο τρωτό στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Η ασιατικοσίδη είναι ένας κυτταρικός πολλαπλασιαστής και επιταχύνει την επούλωση των πληγών διεγείροντας τη μίτωση (κυτταρική διαίρεση). Είναι έτσι χρήσιμο στη θεραπεία των ελκών του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Λόγω του ότι διεγείρει την κυτταρική διαίρεση, η ασιατικοσίδη έχει ταξινομηθεί ως ένα πιθανό καρκινογόνο από μερικούς ερευνητές.
Μια αρχική δοκιμή σε ανθρώπους ανακάλυψε ότι το εκχύλισμα gotu kola βελτίωσε την ίαση μολυσμένων πληγών. Επιπλέον, μια αναφορά γαλλικών μελετών θεωρεί ότι η τοπική χρήση του gotu kola μπορεί να βελτιώσει την ίαση εγκαυμάτων και πληγών.
Τα πτητικά έλαια του gotu kola προκαλούν διουρητική και καθαριστική του αίματος επίδραση, προκαλώντας καθαριστική διέγερση στα νεφρά. Τα πτητικά έλαια περιέχουν επίσης χοληστερηνικά στεροειδή όπως βήτα-σιτοστερόλη που χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης.
Τα φλαβονοειδή του βοτάνου προκαλούν αντισπασμωδικές επιδράσεις στους μαλακούς μύες. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Το gotu kola χρησιμοποιείται σε βοτανικά παρασκευάσματα για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Δοσολογία
Ως τυποποιημένα εκχυλίσματα που περιέχουν έως και 100% σαπωνίνες, η δοσολογία είναι 60 mg μια ή δυο φορές την ημέρα. Ως αφέψημα των αποξηραμένων φύλλων, η δοσολογία είναι 1-2 κουταλάκια του τσαγιού (5-10 γρ.) σε 150 ml βραστό νερό.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
Λόγω της παρουσίας των γλυκοσιδών, της βραχμοσίδης και βραχμινοσίδης, μερικές πηγές δείχνουν ότι μεγάλες δόσεις του gotu kola μπορούν να προκαλέσουν ναρκωτικές επιδράσεις. Οι αποδείξεις γι ̓ αυτές τις επιδράσεις είναι ατελείς και αμφιλεγόμενες. Δεν έχουν καταγραφεί τοξικές επιδράσεις στη Βρετανική Βοτανική Φαρμακοποιία, και το gotu kola θεωρείται ασφαλές από όλους τους βοτανολόγους.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :