Πικάντικο αρνάκι, καπνιστή μελιτζάνα, γλυκόπικρο πετιμέζι, όλα δένουν καταπληκτικά μεταξύ τους και απογειώνουν ένα τόσο απλό πιάτο.
Υλικά
- 1 κιλό αρνί μπούτι, σε κύβους
- ½ κουτ. σούπας πάπρικα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμό από 2 λεμόνια
- 100ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 8 καλαμάκια για σουβλάκι ή μεταλλικές βέργες για σουβλάκι
- Για τον πουρέ
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- 100γρ. βούτυρο
- 2 κρεμμύδια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, σπασμένο
- 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 600ml γάλα
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- αλάτι, πιπέρι
- Για το σερβίρισμα
- 100ml πετιμέζι
- καρύδια χοντροκομμένα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το αρνί, εκτός από το κρέας και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε το αρνί, ανακατεύετε να καλυφθεί από τη μαρινάδα, σκεπάζετε με μεμβράνη και το φυλάτε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ. Βγάζετε το αρνί από το ψυγείο και το περνάτε από τα καλαμάκια, φτιάχνοντας σουβλάκια. Ψήνετε στο φούρνο στο γκριλ για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν εσωτερικά και να πάρουν χρώμα απέξω.
Βήμα 3
Για τον πουρέ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Τρυπάτε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι και τις ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να πάρει χρώμα η φλούδα τους, σχεδόν να καεί. Βγάζετε τις μελιτζάνες, τις αφήνετε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία, αφαιρείτε τη σάρκα τους και τις κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 4
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν, στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε να σοτάρετε μέχρι να καβουρδιστεί αρκετά. Ρίχνετε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει, μέχρι να πήξει. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη μελιτζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά.
Βήμα 5
Απλώνετε τον πουρέ σε μια πιατέλα, τοποθετείτε όμορφα τα αρνίσια σουβλάκια, περιχύνετε με πετιμέζι, πασπαλίζετε με τα καρύδια και σερβίρετε.
Tips
– Ο χρόνος ψησίματος του αρνιού εξαρτάται και από το μέγεθος που είναι κομμένο. Το αρνί δεν θέλει πολλή ώρα μαγείρεμα για να παραμείνει μαλακό και εύγεστο.
– Η φλούδα από τη μελιτζάνα πρέπει να είναι σχεδόν καμένη για να μπορεί να μας δώσει την καπνιστή γεύση στον πουρέ.
ΠΗΓΗ:olivemagazine.gr– Ο χρόνος ψησίματος του αρνιού εξαρτάται και από το μέγεθος που είναι κομμένο. Το αρνί δεν θέλει πολλή ώρα μαγείρεμα για να παραμείνει μαλακό και εύγεστο.
– Η φλούδα από τη μελιτζάνα πρέπει να είναι σχεδόν καμένη για να μπορεί να μας δώσει την καπνιστή γεύση στον πουρέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου