Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Στοιχεία-σοκ για την κλοπή ΦΠΑ -Τι έκαναν άλλες χώρες για να λύσουν το πρόβλημα

Τα 4 από τα 10 ευρώ, που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, γεμίζουν τις τσέπες των επιτήδειων, οι οποίοι εξακολουθούν να κλέβουν το ΦΠΑ, που πρέπει να πληρώνουν ακόμα και τα πιο ασθενή στρώματα των Ελλήνων πολιτών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, όπως τα επεξεργάστηκε το ΙΟΒΕ, με φόντο τις νέες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ που ψηφίστηκαν και την αδυναμία ή απροθυμία των αρμόδιων Αρχών, να βρουν τα κατάλληλα «εργαλεία» για να αντιμετωπίσουν την προκλητική φοροδιαφυγή. Ουδείς ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλύψει την... Αμερική, αφού αρκεί να υιοθετήσει και να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο τις πρακτικές που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος, δηλαδή πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών. Ακόμα κι εδώ, όμως, η Ελλάδα είναι ουραγός. Παρά την αύξηση που έχει σημειωθεί από το 2001, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει πολύ χαμηλές θέσεις στις σχετικές κατατάξεις. Με βάση την αξία συναλλαγών ανά κάτοικο το 2013, η Ελλάδα βρισκόταν υψηλότερα μόνο από την Κροατία και τη Βουλγαρία, ενώ σε όρους αριθμού συναλλαγών ανά κάτοικο, η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στην κατάταξη, με περίπου 20 συναλλαγές όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει τις 200 συναλλαγές ανά κάτοικο!
Τι έκαναν οι άλλες χώρες 
Τι έκαναν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη ακόμα και η Ν. Κορέα, που αντιμετώπιζαν ανάλογα προβλήματα φοροδιαφυγής; Το αυτονόητο. Έχουν θεσπίσει κίνητρα ή/και διοικητικά μέτρα για την ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Αυτά τα κίνητρα περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αξία συναλλαγών όταν μια συναλλαγή πραγματοποιείται με πλαστικό χρήμα, εκπτώσεις στους φόρους εισοδήματος όταν τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις, επιτυγχάνουν στόχους για ποσοστό διείσδυσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις συναλλαγές τους και λοταρίες για συναλλαγές με τέτοια μέσα. Τα κίνητρα συνοδεύονται συχνά και με διοικητικά μέτρα, όπως υποχρέωση αποδοχής πλαστικού χρήματος και απαγόρευση της χρήσης μετρητών για συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας. Η θέσπιση μιας σειράς μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση στη Νότια Κορέα οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου των καρτών πληρωμής σε πάνω από 65% της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2010, από 14,7% το 1999. Την αντίστοιχη περίοδο, οι συνολικές εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος στη χώρα αυξάνονταν κατά 13,6% ετησίως, ξεπερνώντας σημαντικά τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (6,5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2000-2009).
Τι γίνεται στην Ελλάδα 
Τι γίνεται στην Ελλάδα; Επί του παρόντος υπάρχει μόνο η δήλωση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι υπάρχει σκέψη για σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ωστόσο, η προετοιμασία βρίσκεται στο... μηδέν και είναι λίαν αμφίβολο αν η κυβέρνηση που θα προκύψει- αν προκύψει- μπορεί να προλάβει να εφαρμόσει το μέτρο από τον Ιανουάριο. Σημειωτέον ότι διανύουμε το Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για το αν οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να συγκεντρώσουν φέτος συγκεκριμένο αριθμό αποδείξεων, προκειμένου να έχουν την επόμενη χρονιά το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ! Κατόπιν τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι στους ελέγχους- που ξεκίνησαν με καθυστέρηση- το 93% των παραβάσεων αφορά στη μη έκδοση αποδείξεων...


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :