Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Περισσότερο χρήμα ετοιμάζεται να τυπώσει ο Μάριο Ντράγκι

Περισσότερο χρήμα ετοιμάζεται να τυπώσει ο Μάριο Ντράγκι

Το «φάρμακο» που θα θωρακίσει την οικονομία της Ευρωζώνης από τον κινεζικό «ιό», που προκαλεί αναταράξεις στις αγορές και απειλεί με επιβράδυνση μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες -πέραν της Κίνας- που αποτελούν βασικούς προορισμούς για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ετοιμάζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Και αυτό δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος του 1,1 τρισ. ευρώ, που κανονικά έχει ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβριο του 2016 και ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάρτιο, με αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης (κυρίως κρατικών) ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα. Σαφές «σήμα» προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα μπορεί να αγοράζει πλέον έως και το 33% κάθε ομολογιακής έκδοσης χώρας της Ευρωζώνης (έναντι 25% προηγουμένως) που της προσδίδει περισότερη ευελιξία. Η δικαιολογητική βάση για τη λήψη της απόφασης είναι η αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της Τράπεζας για τον πληθωρισμό (κυρίως) και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος, το 2016 και το 2017, με την επισήμανση ότι και οι νέες εκτιμήσεις ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξες, αφού έγιναν προτού κορυφωθεί η κρίση στην Κίνα.
Τα τελευταία στοιχεία για την Ευρωζώνη σκιαγραφούν την εικόνα μιας οικονομίας σχετικά ανθεκτικής στο εσωτερικό, που δέχεται όμως πιέσεις από το εξωτερικό: Η ανεργία υποχώρησε τον Ιούλιο στο 10,9%, στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2012. Η πιστωτική επέκταση προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κινείται σταθερά ανοδικά τους τελευταίους μήνες.
Όμως, εντείνονται οι ανησυχίες ότι το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος, με τα σημερινά δεδομένα, δεν επαρκεί πλέον για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών επίπεδά του «κοντά, αλλά κάτω από το 2%» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη παρέμεινε κολλημένος στο 0,2% τον Αύγουστο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και ο κ. Ντράγκι υπονόησε ότι δεν αποκλείεται να ξαναβρεθεί σε αρνητικό πρόσημο τους επόμενους μήνες, υπό την πίεση του ισχυρότερου ευρώ (που έχει ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το χαμηλό του 1,05 δολ./ευρώ λίγους μήνες πριν) και της τελευταίας βουτιάς των τιμών του πετρελαίου που δεν έχει ακόμα «περάσει» στην πραγματική οικονομία. Την ίδια στιγμή, πολλοί αναλυτές «διάβασαν» τη μείωση των γερμανικών βιομηχανικών παραγγελιών από το εξωτερικό (-5,2% συνολικά, -9,5% από τις χώρες εκτός Ευρωζώνης -μεγαλύτερη πτώση από το 2009) για τον Ιούλιο ως ένδειξη ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες «τίγρεις» πλήττει το παγκόσμιο εμπόριο και κατ’ επέκτασιν τους ευρωπαϊκούς ομίλους με εξαγωγικό προσανατολισμό. Όπως το έθεσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων Άντον Μπέρνερ, «πολλοί Κινέζοι υψηλού και μεσαίου εισοδήματος έχουν χάσει πολλά χρήματα. Όταν έχεις χάσει πολλά λεφτά, δεν αγοράζεις Πόρσε...».
Σενάρια
Τούτων λεχθέντων, στις αγορές έχει φουντώσει η φημολογία για το πότε θα ανακοινωθεί η ενίσχυση του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος της ΕΚΤ (η Barclays πιθανολογεί ότι αυτό θα συμβεί πριν από το τέλος του έτους) και τι μορφή θα έχουν, εάν δήλαδή η ΕΚΤ επιλέξει να επεκτείνει τον ορίζοντα του προγράμματος πέραν του Σεπτεμβρίου 2016 ή αυξήσει το πλαφόν για τις μηνιαίες αγορές τίτλων από τα 60 δισ. ευρώ, ενδεχομένως διευρύνοντας τη «δεξαμενή» των επιλέξιμων τίτλων.
Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει ακόμα ανοίξει στο διοικητικό συμβούλιο. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη δεν έχουν «πλήρη ορατότητα» για τα τεκταινόμενα στην Κίνα και περιμένουν τη Σύνοδο της G-20 (που λαμβάνει χώρα στην Άγκυρα) για να ενημερωθούν «από πρώτο χέρι» από τους Κινέζους αξιωματούχους. Όλα όμως δείχνουν ότι η λήψη των σχετικών αποφάσεων είναι θέμα χρόνου κι ότι η ακριβής χρονική στιγμή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τις κινήσεις της Fed στην άλλη όχθη του Ατλαντικού...
Σύνοδος υπουργών Οικονομικών στην Άγκυρα
G-20: «Όχι» σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων
Κατώτεροι των προσδοκιών αποδεικνύονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G-20 στην Άγκυρα (ολοκληρώνεται σήμερα). Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι η αύξηση των επενδύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλους, χωρίς όμως να γίνεται μνεία σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οι αξιωματούχοι δεσμεύονται ότι θα σταθμίσουν προσεκτικά τις πρωτοβουλίες νομισματικής πολιτικής, ώστε να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες οικονομίες, μια φράση που αποτυπώνει την αγωνία των αναδυόμενων χωρών μήπως η επερχόμενη αύξηση επιτοκίων του δολαρίου πυροδοτήσει φυγή κεφαλαίων από τις αγορές τους. Τέλος, σε μια έμμεση προειδοποίηση προς την Κίνα να μην πυροδοτήσει νομισματικό πόλεμο (στον απόηχο της υποτίμησης του γιουάν στις 11 Αυγούστου), η G-20 επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να «αποφύγει ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων και να αντισταθεί σε κάθε μορφή προστατευτισμού...».
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :