Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Άγχος και αϋπνία; Καταπολεμήστε τα με ένα βότανο

Βοτανικό όνομα: Scutellaria lateriflora
Κοινό όνομα: American Scullcap
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση

 Οι ιθαγενείς φυλές των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν τη σκουτελλάρια ιατρικά, κυρίως για τη θεραπεία προβλημάτων του εμμήνων και για άλλα γυναικολογικά προβλήματα. Η σκουτελλάρια έγινε δημοφιλής το 1700, όταν προωθήθηκε ως θεραπεία για τη λύσσα. Με τον καιρό, το βότανο χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως κατευναστικό και τονωτικό των νεύρων στη δυτική βοτανική ιατρική. Σήμερα συνταγογραφείται από βοτανοθεραπευτές για διάφορες καταστάσεις του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της έντασης, του άγχους και της αϋπνίας.
 Η ιθαγενής αμερικανική φυλή Cherokee χρησιμοποιούσε τη σκουτελλάρια για να φέρει έμμηνο ρύση, για τα νεύρα, για να αποβληθεί η πλακέντα μετά τη γέννα και για προβλήματα των νεφρών. Οι Iraquois χρησιμοποιούσαν παρασκευάσματα από σκόνη ρίζας του βοτάνου, για να προλάβουν την ευλογιά και για να καθαρίζουν τον λαιμό. Η χρήση του βοτάνου εισήχθη στην αμερικανική συμβατική ιατρική το 1773 από τον Lawrence Van Derveer, έναν γιατρό που χρησιμοποιού-
σε και προωθούσε τη σκουτελλάρια ως θεραπεία για τη λύσσα λόγω των χαλαρωτικών της επιδράσεων στο νευρικό σύστημα. Το τσάι σκουτελλάρια παρέμεινε ένα λαϊκό φάρμακο για τη λύσσα για κάποια περίοδο.Το βότανο μπορεί να βοηθούσε να μετριάσει τα συμπτώματα, αλλά δεν θεράπευε την ασθένεια. Στη συνέχεια η σκουτελλάρια χρησιμοποιείτο κυρίως για τις τονωτικές, ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές επιδράσεις της. Συνταγογραφείτο για την υστερία, τους σπασμούς, την επιληψία, το St. Vitus’s dance (μια νευρολογική ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε Sydenham’s chorea), τη ραχίτιδα, τη νευραλγία, τους πονοκεφάλους και τον σοβαρό λόξυγκα. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι
 Εκλεκτικοί γιατροί στην Αμερική (οι Εκλεκτικοί ήταν ομάδα γιατρών που χρησιμοποιούσαν μόνο βοτανικά φάρμακα) συνταγογραφούσαν τη σκουτελλάρια για νευρική διέγερση, αϋπνία, ανησυχία και ευερεθιστότητα. Χρησιμοποιείτο επίσης για τη θεραπεία σοβαρών νοητικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια.
Σύγχρονη έρευνα
 Στη σύγχρονη βοτανική ιατρική, η σκουτελλάρια προτείνεται για τη θεραπεία της έντασης, του άγχους, της αϋπνίας και της μυϊκής έντασης που προκαλείται από στρες. Συνταγογραφείται επίσης για πονοκεφάλους από ένταση, νευρική ανορεξία, ινομυαλγία, ήπιες περιπτώσεις του συνδρόμου Tourette (μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κινητικά και φωνητικά τικ) και για μερικούς τύπους επιληπτικών κρίσεων.
 Μερικοί βοτανοθεραπευτές χρησιμοποιούν επίσης τη σκουτελλάρια για περιπτώσεις τρομώδους παραληρήματος (ένα παραλήρημα από τρέμουλο που προκαλείται από υπερβολική χρήση αλκοόλ) και για τη θεραπεία απεξάρτησης από ηρεμιστικά και βαρβιτουρικά. Παρά την εκτεταμένη χρήση της σκουτελλάρια στην αμερικανική και βρετανική βοτανική ιατρική, λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Ένα συγγενές είδος που χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική, το Scutellaria baicalensis, έχει ερευνηθεί σχετικά καλά, αν και η χημική δομή των δύο ειδών δεν είναι ταυτόσημη. Από χημικής άποψης, η σκουτελλάρια περιέχει άφθονα και πολλών ειδών φλαβονοειδή. Οι περισσότερες από τις επιδράσεις της θεωρείται ότι οφείλονται στη δράση αυτών των συστατικών. Ένα φλαβονοειδές, η σκουτελλαρίνη, ασκεί επιβεβαιωμένη ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση. Σε μια κλινική μελέτη, ένα εκχύλισμα σκουτελλαρίνης φάνηκε ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος σε ασθενείς με θρόμβους αίματος, εγκεφαλική θρόμβωση και παράλυση που προκλήθηκε από εγκεφαλικό.
Δοσολογία
 Το τσάι σκουτελλάρια μπορεί να παρασκευαστεί με εμβροχή 1-2 κουταλιών του τσαγιού (5-10gr) αποξηραμένου βοτάνου σε 1 κούπα (250ml) βραστού νερού στο οποίο παραμένει για 10 με 15 λεπτά. Αυτό το τσάι μπορεί να καταναλωθεί τρεις φορές την ημέρα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται 1/3-3/4 κουταλιού του τσαγιού βάμματος που παρασκευάζεται από φρέσκο skullcap τρεις φορές την ημέρα.
Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις
 Απαιτούνται περισσότερες έρευνες προτού εξαχθούν συμπεράσματα για την ασφάλεια της σκουτελλάρια. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις βλάβης του ήπατος από πρόσληψη σκουτελλάρια. Όμως με μια πιο προσεκτική εξέταση φαίνεται ότι αυτά τα σκευάσματα σκουτελλάρια περιείχαν Τεύκριο (Teucrium chamaedrys), ένα βότανο που είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβες στο ήπαρ.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :