Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα φυτικό φάρμακο για το συκώτι, την ηπατίτιδα και το στρες

Λατινικό όνομα: Bubleurum Chinese
Διεθνές όνομα: Bupleurum
Παραδοσιακή ιστορία και χρήση

Το βούπλευρο είναι ένα πολυετές φυτό που είναι ιθαγενές στις βόρειες επαρχίες της Κίνας. Τώρα φύεται άγριο στη βόρεια Ευρώπη. Τον Mεσαίωνα πιστευόταν ότι το βότανο ήταν χρήσιμο στη θεραπεία παθήσεων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης λόγω του κίτρινου χρώματος των λουλουδιών του. Το βούπλευρο είναι ένα σημαντικό βότανο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για πάνω από 2.000 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε πρώτα για τη θεραπεία των πυρετών, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας και του πυρετού του μαύρου νερού, μιας σοβαρής μορφής ελονοσίας, όπου τα κύτταρα του αίματος καταστρέφονται, συντελώντας σε σκούρα ούρα. Στη σημερινή λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καταστάσεων του στρες. Αυτές οι καταστάσεις είναι γνωστές στην κινεζική φιλοσοφία ως ασθένειες υπερβολικού «ξύλου». Συχνά περιλαμβάνουν ένα υπερφορτωμένο συκώτι και χοληδόχο κύστη. Συνδέονται επίσης με τον τρόπο ζωής. Αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, τη σπασμωδική δυσμηνόρροια, την κατάθλιψη, τις φλεγμονώδεις ασθένειες του δέρματος και τους όγκους.  Το βούπλευρο χρησιμοποιείτο επίσης στην κινεζικη ιατρική για δυσπεψία, αιμορροΐδες και πρόπτωση μήτρας.

Σύγχρονη έρευνα
 Το βούπλευρο περιέχει πικρές σαϊκοσαπωνίνες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και κατασταλτική δράση κατά του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ανάγκη για την ενίσχυση της λειτουργίας του ήπατος για την αντιμετώπιση των τοξινών της σύγχρονης εποχής και η ανάγκη για τη χαλάρωση των νεύρων έχουν γίνει πολύ σημαντικά στις μέρες μας. Το βούπλευρο λέγεται ότι ανακουφίζει τις παρενέργειες από τη χρήση στεροειδών. Αυτές οι επιδράσεις περιλαμβάνουν αϋπνία, υπέρταση, ευερεθιστότητα και φλεγμονώδεις
 καταστάσεις του δέρματος. Εργαστηριακές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι οι σαϊκοσαπωνίνες μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο ήπαρ.
 Το βούπλευρο είναι το βασικό συστατικό σε μια ιαπωνέζικη βοτανική φόρμουλα, γνωστή ως σοσάικο-το. Το σο-σάικο-το περιέχει τα ακόλουθα βότανα: ρίζα bupleurum falcatum, ρίζα paeonia lactifora, ρίζωμα Pinellia ternate, φλοιό Cinnamomum cassia, ρίζωμα Zingiber officinale, καρπό Ziziphus jujube, ρίζα Panax ginseng, ρίζα Scutellaria baicalensis και ρίζωμα Glycyrrhiza uralensis. Δοκιμές σε ανθρώπους έδειξαν ότι η φόρμουλα σο-σάικο-το ίσως βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων και των επιπέδων των ενζύμων στο αίμα, στο ήπαρ, σε παιδιά και ενήλικες με χρόνια ενεργή ιογενή ηπατίτιδα(44). Το σο-σάικο-το βρέθηκε επίσης σε μια μελέτη ότι μειώνει τον κίνδυνο για άτομα με χρόνια ιογενή ηπατίτιδα να αναπτύξουν καρκίνο στο ήπαρ. Διάφορες μελέτες στην Ιαπωνία έχουν δείξει ότι το σο-σάικο-το ή άλλες φόρμουλες που περιέχουν βούπλευρο μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων σε άτομα με επιληψία που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή για τις κρίσεις.
Δοσολογία
Η δοσολογία είναι 500-2.000 mg αποξηραμένης ρίζας βούπλευρου τρεις φορές την ημέρα καθημερινά σε κάψουλες.
Παρενέργειες-Αντενδείξεις
Το βούπλευρο δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :