Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Έκτακτο για κόκκινα δάνεια και capital controls

Στη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, συμφωνήθηκε πως οι αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να έχουν συμμετοχή από ιδιώτες καθώς οι τράπεζες δεν είναι σκόπιμο να αποκρατικοποιηθούν.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΤτΕ, συμφωνήθηκε επίσης να συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για τις οριστικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει η επόμενη κυβέρνηση. Παράλληλα τόνισε πως: "δεν εξετάζεται αύξηση του ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ την εβδομάδα επειδή τα 1800 ευρώ το μήνα υπερβαίνουν το μέσο μισθό και παράλληλα γίνονται και διατραπεζικές συναλλαγές".
Ήδη, δε, προχωρά με γρήγορο ρυθμό ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αξιολόγησης του Ενεργητικού τους (Asset Quality Review) προκειμένου να ακολουθήσουν τα stress tests. Επιπλέον μέχρι τέλος Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Αναλυτικά, για την ανακεφαλαιοποίηση συμφωνήθηκε ότι:
– Τον Σεπτέμβριο θα τελειώσουν οι έλεγχοι χαρτοφυλακίου AQR στις τράπεζες
– Τον Οκτώβριο θα γίνουν τα στρες-τεστ
– Τον Νοέμβριο θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ιδιώτες στις τράπεζες
– Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου
Για να θεωρηθεί ωστόσο πετυχημένη η ανακεφαλαιοποίηση – για την οποία έχουν προβλεφθεί έως και 25 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο – τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος θέτουν 5 συγκεκριμένους στόχους-προϋποθέσεις:
1. Να αποκλειστεί κάθε είδους bail-in και «κούρεμα», κάτι το οποίο ήδη εξασφαλίστηκε
2. Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση
3. Να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες και να μην γίνουν δημόσιες
4. Να επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων για να φανούν και οι ανάγκες στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό πρέπει να συμβεί μέχρι τον Οκτώβριο, με βάση κανόνες για το πώς θα αντιμετωπίζεται κάθε δάνειο, ανάλογα με την προέλευσή του (επιχειρηματικό, στεγαστικό κλπ). Άρα θα έχουμε τότε και τις πρώτες λεπτομέρειες για το ποια δάνεια θα θεωρούνται βιώσιμα ή όχι, ποια πρέπει να διαγραφούν κ.λ.π.
5. Να αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν ξανά ρευστότητα στην αγορά.

ΠΗΓΗ:voicenews.gr

1 σχόλιο :

Loukas Pso είπε...

Γεια σας κυρία/κύριε,
Είμαστε, μια ομάδα ιδιωτικών επενδυτών, με νόμιμη φιλοδοξία να επενδύσουμε σε όλους τους κερδοφόρες περιοχές.
Παρέχουμε επίσης πιστώσεις σε οποιοδήποτε άτομο και εταιρεία για την ολοκλήρωση του έργου τους.
Θα χρειαζόσουν μια πίστωση που σου πρόσφερα την ευκαιρία να κάνεις;
v.zacharias87@gmail.com