ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ο λωτός ή Διόσπυρος, ανήκει στην οικογένεια των Εβενοειδών, περιλαμβάνει περί τα 200 είδη, τα περισσότερα διακοσμητικά με εδώδιμο καρπό και κάποια παραγωγής έβενου, του πολύτιμου μαύρου ξύλου.
Ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη με καλή στράγγιση και αερισμό, πολλαπλασιάζεται με σπέρματα, τα άνθη του είναι μονογενή ή διγενή, τα φύλλα του ακέραια και σπάνια αντίθετα και ο καρπός του σαρκώδης, με γλυκιά ή στυφή γεύση. Tη χειμερινή περίοδο διάφορες ποικιλίες του αντέχουν μέχρι και στους -18 °C. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ο λωτός περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και σάκχαρα, βοηθάει στη λειτουργία του ήπατος, ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, έχει αντιδιαβητική, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Πριν από τη φύτευση, απαιτείται βαθύ όργωμα και λίπανση. Η άρδευση στα πρώτα στάδια της παραγωγής δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις. Δεν θεωρείται δένδρο απαιτητικό σε κλαδέματα. ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται συστηματικά 700-1.000 στρέμμ., έκταση σχετικά μικρή, εξαιτίας της επικρατούσας άποψης, πως ο λωτός δύσκολα μπορεί να γίνει προϊόν ευρείας κατανάλωσης στη χώρα μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτες καλλιέργειες, έδιναν φρούτα που ανήκαν στις στυφές ποικιλίες, εκείνες δηλ. που καταναλώνονται σε πλήρη ωρίμαση και έχουν περιορισμένο χρόνο συντήρησης. Μετά την εισαγωγή ποικιλιών με γλυκιά γεύση και της γνωριμίας του καταναλωτή με το προϊόν, τα προβλήματα μοιάζουν να ξεπερνιούνται, δίνοντας τη θέση τους σε μία νέα προοπτική ανάπτυξης. Με απόδοση 2 τόνους/στρέμμ. και τιμή παραγωγού 1,50 -2,00 ευρώ/κιλό και ετήσιο εισόδημα 2.000 ευρώ/στρέμμ., προτείνεται ως μία ακόμα εναλλακτική κερδοφόρα καλλιέργεια.
πηγή: ΠΟΕΟ
Ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη με καλή στράγγιση και αερισμό, πολλαπλασιάζεται με σπέρματα, τα άνθη του είναι μονογενή ή διγενή, τα φύλλα του ακέραια και σπάνια αντίθετα και ο καρπός του σαρκώδης, με γλυκιά ή στυφή γεύση. Tη χειμερινή περίοδο διάφορες ποικιλίες του αντέχουν μέχρι και στους -18 °C. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: Ο λωτός περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και σάκχαρα, βοηθάει στη λειτουργία του ήπατος, ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, έχει αντιδιαβητική, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Πριν από τη φύτευση, απαιτείται βαθύ όργωμα και λίπανση. Η άρδευση στα πρώτα στάδια της παραγωγής δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις. Δεν θεωρείται δένδρο απαιτητικό σε κλαδέματα. ΕΠΕΝΔΥΣΗ: Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται συστηματικά 700-1.000 στρέμμ., έκταση σχετικά μικρή, εξαιτίας της επικρατούσας άποψης, πως ο λωτός δύσκολα μπορεί να γίνει προϊόν ευρείας κατανάλωσης στη χώρα μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτες καλλιέργειες, έδιναν φρούτα που ανήκαν στις στυφές ποικιλίες, εκείνες δηλ. που καταναλώνονται σε πλήρη ωρίμαση και έχουν περιορισμένο χρόνο συντήρησης. Μετά την εισαγωγή ποικιλιών με γλυκιά γεύση και της γνωριμίας του καταναλωτή με το προϊόν, τα προβλήματα μοιάζουν να ξεπερνιούνται, δίνοντας τη θέση τους σε μία νέα προοπτική ανάπτυξης. Με απόδοση 2 τόνους/στρέμμ. και τιμή παραγωγού 1,50 -2,00 ευρώ/κιλό και ετήσιο εισόδημα 2.000 ευρώ/στρέμμ., προτείνεται ως μία ακόμα εναλλακτική κερδοφόρα καλλιέργεια.
πηγή: ΠΟΕΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου