Οι πετρελαϊκές εταιρείες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω της δυνατότητας επιχειρήσεων σε μεγάλη κλίμακα, μιας και η Αρκτική είναι από τις τελευταίες ανεκμετάλλευτες περιοχές στον πλανήτη.
Ο αγώνας μεταξύ των διεθνών ενεργειακών εταιρειών για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική αναμένεται να ενταθεί από τώρα και για τα επόμενα 15 χρόνια, λόγω του ανανεωμένου ενδιαφέροντος από τη Ρωσία, σύμφωνα με διεθνείς ανταποκριτές.
Η Αρκτική περιοχή, στην οποία μοιράζονται σύνορα χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Γροιλανδία, διαθέτει ενεργειακά αποθέματα ισοδύναμα με 166 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ενεργειακών συμβούλων. Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από τα συνολικά αποθέματα του Ιράν και έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες αργού πετρελαίου για πέντε χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή λόγω της δυνατότητας επιχειρήσεων σε μεγάλη κλίμακα, μιας και η Αρκτική είναι από τις τελευταίες ανεκμετάλλευτες περιοχές στον πλανήτη.
Παρά τις αντιδράσεις από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ζήτηση για ενέργεια και η έλλειψη παρόμοιων ευκαιριών σε άλλες περιοχές, κάνουν τις πετρελαϊκές εταιρείες να είναι όλο και περισσότερο διατεθειμένες να αναλάβουν τον κίνδυνο και να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στην περιοχή. Ιδιαίτερα οι δυτικές εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, βλέποντας να μένουν πίσω από τη Ρωσία μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Την περασμένη εβδομάδα ο Βλάντιμιρ Πούτιν απέστειλε πολεμικά πλοία για να ανοίξουν πάλι εγκαταλελειμμένες βάσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από ρωσικά συνεργεία, και παράλληλα να ελέγξουν τη νέα θαλάσσια οδό στον Αρκτικό Ωκεανό που άνοιξε λόγω των λιωμένων πάγων. Ήδη ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς.
Εξάλλου, οι τεχνικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις σε ένα τέτοιο σκληρό και απόμακρο περιβάλλον είχαν έρθει στην επικαιρότητα και πέρυσι, όταν η Royal Dutch Shell αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας όταν ένα γεωτρύπανο προσάραξε λόγω θυελλωδών καιρικών συνθηκών.
ΠΗΓΗ:http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου