Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η κλιματική αλλαγή, οι κεραυνοί και οι υπερυπολογιστές [videos]

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές, ποικίλες και συχνά απροσδόκητες. Μια από αυτές αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϋ που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Πιο συγκεκριμένα, η ενδελεχής μελέτη προγνώσεων χιλιοστών βροχόπτωσης και του“CAPE”, μίας πρότυπης μονάδας μέτρησης της κινητικής ενέργειας που έχουν τα σύννεφα καθώς ανυψώνονται στην ατμόσφαιρα από έντεκα κλιματικά μοντέλα έδειξε ότι η εκδήλωση κεραυνών θα αυξηθεί κατά 50% στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον αιώνα που διανύουμε, με πηγή του κακού τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Όπως οι αυξημένοι υδρατμοί και η θερμότητα λειτουργούν ως καύσιμο για τους τυφώνες που πλήττουν ολοένα και συχνότερα ορισμένες περιοχές του πλανήτη με τον ίδιο τρόπο “τροφοδοτούν” τους κεραυνούς.
“Με την υπερθέρμανση, οι κεραυνοί καθίστανται πιο εκρηκτικοί” εξηγεί ο Ντέιβιντ Ρομπς, επίκουρος καθηγητής επιστημών της Γης και ερευνητής του Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Μπέρκλεϋ.
“Αυτό συνδέεται με τους υδρατμούς που τροφοδοτούν τον υετό. Η θέρμανση αυξάνει τους υδρατμούς και όταν έχει περισσότερο διαθέσιμο καύσιμο, όταν μια αιτία το πυροδοτήσει τότε η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί”.
Μπορεί τα φαινόμενα αυτά με μια πρώτη ματιά να φαίνονται αθώα, ωστόσο περισσότεροι κεραυνοί μεταφράζονται σε περιστατικά τραυματισμών (οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως και 1000 άτομα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ) ακόμη και θανάτων και σε πρόκληση δασικών πυρκαγιών, οι οποίες σε ποσοστό 50% αποδίδονται σε κεραυνούς.
Σε συνδυασμό με την επίταση της ξηρασίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, οι κεραυνοί μπορούν να αποτελέσουν πολύ σημαντικό κίνδυνο για τα δάση.
Στο video που ακολουθεί δείτε ένα χάρτη των κεραυνών που έπληξαν περιοχές των ΗΠΑ το 2011:
—Υπερυπολογιστές
Τουλάχιστον μαζί με τους κεραυνούς που προκαλεί η κλιματική αλλαγή ενισχύεται και η δυνατότητά μας να τους προβλέπουμε χάρη στους υπερυπολογιστές που φιλοξενούνται σε διάφορα αμερικανικά (κυρίως) εργαστήρια.
Τα συστήματα αυτά έχουν ισχύ τέτοια που τους επιτρέπει να διενεργούν σύνθετους και πολύπλοκους υπολογισμούς σε κλάσματα δευτερολέπτων και χάρη σε αυτή τη δυνατότητα έχουν εξελιχθεί σε κύρια εργαλεία καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές βασίζονται στους υπερυπολογιστές προκειμένου να “τρέξουν” κλιματικά μοντέλα και προσομοιώσεις για ασφαλέστερη πρόβλεψη των μετεωρολογικών συνθηκών, αλλά και για να επεξεργαστούν δεδομένα που αποκαλύπτουν πιο ξεκάθαρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Με στόχο να ελέγξουν την ακρίβεια των κλιματικών μοντέλων, ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Μπέρκλεϋ επέλεξαν τα έτη από το 1979 ως το 2005 και κατάφεραν να διενεργήσουν υπολογισμούς σε γραφική ανάλυση 25 χλμ, 100 χλμ και 200 χλμ.
Ανακάλυψαν τότε ότι οι προσομοιώσεις δεν βρίσκονταν απλώς εγγύτερα στα πραγματικά μετεωρολογικά δεδομένα και παρατηρήσεις, αλλά αναπαρήγαν αποτελεσματικότερα ισχυρές καταιγίδες, τυφώνες και κυκλώνες.
Η νέα υψηλή ανάλυση των μοντέλων επέτρεψε ακριβέστερη αναπαράσταση της γεωμορφολογίας του εδάφους με αποτέλεσμα οι προσομοιώσεις του υετού να είναι πιο ακριβείς.
Το νέο μοντέλο έδειξε επίσης περισσότερες καταιγίδες και τυφώνες, αποτέλεσμα επίσης πιο κοντινό στα πραγματικά δεδομένα.
Οι νέες δυνατότητες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την πρόγνωση των νέων τάσεων των καταιγίδων, καθώς οι κλιματικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τα φαινόμενα αυτά θα  εκδηλώνονται πολύ συχνότερα.
Θα τους βοηθήσουν επίσης να απεικονίσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις και τις καταιγίδες σε ορισμένες περιοχές και θα επιτείνει τις ξηρασίες σε άλλες.
ΠΗΓΗ:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια :