Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ανοίγει τον δρόμο της νομιμοποίησης οικισμών στον Υμηττό

Ανοίγει τον δρόμο της νομιμοποίησης οικισμών στον Υμηττό

Τον δρόμο για τη νομιμοποίηση οικισμών στον Υμηττό ανοίγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει το Προεδρικό Διάταγμα 187/2011 για την προστασία του Υμηττού.
Στην απόφαση αυτή μπορούν να ενταχθούν οικισμοί όπως η Ανάληψη Τερψιθέας, το Χέρωμα της Βάρης, η Σκάρπιζα, ο Αγιος Νικόλαος και το Κίτσι στο Κορωπί, αλλά και εκτάσεις στα όρια των δήμων Ηλιούπολης και Παιανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το Συμβούλιο της Επικρατείας ύστερα από αίτηση ακύρωσης των περιορισμών στη χρήση γης που όριζε το διάταγμα, την οποία είχαν υποβάλει επτά δήμοι του Υμηττού (Κρωπίας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Παιανίας - Γλυκών Νερών και Γλυφάδας). Κατά την εκδίκαση της αίτησης του δήμου Κρωπίας το ΣτΕ είχε αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωδικαστήριο και ως εκ τούτου είχε αναβληθεί η εκδίκαση των υπόλοιπων προσφυγών.
Με μία απόφαση - «πιλότο», η οποία δεν αποκλείεται να προκαλέσει αντιδράσεις αναφορικά με την προστασία του Υμηττού, το δικαστήριο απεφάνθη ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42.
Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο και δικηγόρο Απόστολο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εκπροσωπούσε δήμους αλλά και περίπου 850 πολίτες, η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τη ρύθμιση αυθαιρέτων:
«Αποδεσμεύει χιλιάδες ιδιοκτησίες, οι οποίες έχαναν χρόνο με τον χρόνο την εμπορική τους αξία» επισημαίνει στο «Εθνος».
Πάνω από 100.000 στρέμματα
Η συνολική έκταση, στην οποία αφορούσε το Π.Δ. ξεπερνά τα 100.000 στρέμματα στον Υμηττό και περιλαμβάνει πολλές ιδιοκτησίες. Βάσει του Π.Δ., η έκταση περιελάμβανε πέντε ζώνες:
  • Ζώνη Α, η οποία οριζόταν ως «περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσεως και των μνημείων».
  • Ζώνη Β, ως «περιφερειακή ζώνη προστασίας» για γεωργική χρήση και κοινωφελείς λειτουργίες.
  • Ζώνη Γ, ως ζώνη προστασίας αρχαιολογικών χώρων, στην οποία απαγορευόταν κάθε μορφή χρήσης.
  • Ζώνη Δ, ως η περιοχή των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων.
  • Ζώνη Ε, ως περιοχή ειδικών χρήσεων γης (νεκροταφεία κ.λπ.).
Την οριστική απόφαση για τον Υμηττό αναμένεται να λάβει το ΣτΕ, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή βρίσκεται στο ίδιο πνεύμα με τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα να ρυθμιστούν πολλές ιδιοκτησίες στον Υμηττό με την προϋπόθεση όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4178/2013: «Εως τώρα, ακόμα και αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις, δεν μπορούσε να γίνει καμία κίνηση αφού υπερίσχυε το Π.Δ. Με την αποδέσμευση των εκτάσεων, θα δοθεί δυνατότητα δόμησης βάσει του ισχύοντος πλαισίου για την εκτός σχεδίου δόμηση».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα που είχε δημιουργήσει το Π.Δ. ήταν η επέκταση της Α΄ ζώνης στα 78.000 από τα 63.000 στρέμματα, κίνηση που συμπεριέλαβε και καλλιεργήσιμες εκτάσεις: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε υπέρ της οικοδόμησης του Υμηττού. Αλλά η απόφαση αυτή στέρησε έως και 10.000 ιδιοκτησίες σε ελαιώνες και αμπελώνες που υπήρχαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια» λέει.
Μ. ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :