Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ίσια ανάποδα! Συνταγή για… αλλιώτικη μηλόπιτα

Ξέχνα την κλασσική μηλόπιτα που ήξερες! Φτιάξε την ανάποδη εκδοχή της και θα μας θυμηθείς… Είναι εγγύηση.

Υλικά
Για τη ζύμη
  • 120 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 100 ml πετιμέζι
  • 100 γραμμ. μέλι
  • 250 ml ξινόγαλο
  • 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για την επικάλυψη
  • 60 γραμμ. βούτυρο
  • 90 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ.  Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράζουν για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.  Προσθέτουμε και το αλάτι.
Αφαιρούμε από την φωτιά και το ρίχνουμε στον πάτο της φόρμας μας. Στρώνουμε πάνω από την καραμέλα κύκλους με τις φέτες από τα μήλα (σκεπάζοντας το ένα το άλλο στο τελείωμά του) και γεμίζοντας και τα κενά με τις φέτες που θα μας περισσέψουν.
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα. Αυξάνουμε σταδιακά την ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε το αυγό, το πετιμέζι, το μέλι και το ξινόγαλο και σε ένα άλλο αναμιγνύουμε – περνώντας από κόσκινο το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το τζίντζερ και την κανέλα.
Σταδιακά ρίχνουμε εναλλάξ τα δύο μείγματα στο μείγμα με το βούτυρο, προσέχοντας να απορροφάει την πρώτη ποσότητα πριν ρίξουμε την επόμενη. Προσθέτουμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά τουλάχιστον μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό όταν το βάζουμε στο κέντρο της φόρμας. Αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 15 λεπτά τουλάχιστον, πριν το αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα αρκετά βαθιά για να τραβήξει τα ζουμιά που θα βγάλει το γλυκό μας!

ΠΗΓΗ:koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :