Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς να κάνετε CAPPUCCINO και αφρόγαλα στο σπίτι χωρίς επαγγελματικά μηχανήματα

Ποιος σας είπε ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας και να απολαύσουμε τον αγαπημένο μας καπουτσίνο, όμοιο με αυτόν που πίνουμε στις καφετέριες, στο σπίτι;
Προμηθευτείτε λοιπόν ένα απλό μπρικάκι για εσπρέσο, τον καφέ της επιλογής σας και απλά ακολουθείστε τις οδηγίες...

Θα χρειαστούμε


  •  Ένα μπρίκι για εσπρέσο/ΜΟΚΑΤΣΙΕΡΑ (το βρίσκουμε πολύ εύκολα και είναι αρκετά οικονομικό)
  • Ένα απλό μπρίκι (για να ζεστάνουμε το γάλα)
  • Γκαζάκι (ή το μάτι της κουζίνας)
  • Χτυπητήρι του "φραπέ" με το σωστό ακροφύσιο για αφρόγαλα (ή απλό σέικερ)
  • Κουταλάκι
  • Καφέ
  • Ζάχαρη
  • Γάλα πλήρες


Διαδικασία:

Για τον καφέ:

Ένας σωστός καπουτσίνο θα πρέπει να έχει και το σωστό καϊμάκι. Αυτό όμως δεν μπορούμε τα το πετύχουμε εύκολα με το απλό μπρικάκι (του espresso).
Γι’ αυτό, κάμουμε το εξής κολπάκι:
1. Πρώτα βάζουμε στο φλιτζάνι τη ζάχαρη, όση εμείς επιθυμούμε.
2. Στο μπρικάκι βάζουμε το νερό και τον καφέ στην ιδική θέση. 
Εδώ πρέπει να προσέξουμε το εξής: 
Ο καφές είναι σημαντικό να συμπιεστεί με κάποιο αντικείμενο της ίδιας περίπου διαμέτρου.

Βιδώνουμε καλά και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά.


Ανοίγουμε το καπάκι για να βλέπουμε την έξοδο του καφέ που ετοιμάζεται.
Αυτό που θέλουμε είναι, να πάρουμε λίγο από τον πρώτο καφέ που θα έρθει, ο οποίος είναι αρκετά πιο πυκνός και παχύς,από τον υπόλοιπο που θα βγει στη συνέχεια και να τον ρίξουμε στο φλιτζάνι με τη ζάχαρη (προσοχή μικρή ποσότητα).
3. Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι, καφέ και ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ανοιχτόχρωμη κρέμα. Εναλλακτικά αυτό μπορεί να γίνει με το μιξεράκι του "φραπέ". 

4. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο καφέ στο φλιτζάνι.   


Για το αφρόγαλα:

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα, ανακατεύοντας ελαφρά με ένα κουταλάκι ώστε να ζεσταίνεται ομοιόμορφα και να αποφύγουμε καψίματα και μυρωδιές. Προσέξτε, δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 60οC. 
Όταν αρχίζει να καπνίζει το βγάζουμε από τη φωτιά 
και το χτυπάμε με το μιξεράκι μέχρι να γίνει κρέμα. Οι φυσαλίδες πρέπει να είναι τόσο μικρές ώστε να μην φαίνονται με το μάτι. Πιστέψτε με δεν θέλει πολύ χρόνο. Σε 1-2 λεπτά (ανάλογα την ποσότητα του γάλακτος), είναι έτοιμο. Μπορούμε να το χτηπήσουμε και με το σέικερ. Είναι όμως πιο κουραστική διαδικασία.

Ρίχνεται μια μικρή ποσότητα στο κέντρο του φλιτζανιού με τον καφέ. Κανονικά το αφρόγαλα θα πρέπει να στέκεται στην επιφάνεια. 

...και ιδού το αποτέλεσμα!!!

Αν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε μόνο μερικές σταγόνες αφρόγαλα και έτσι έχουμε  macchiato 
Δημοσίευση σχολίου