Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Αψέντι, το ελιξίριο των ποιητών

Ο Aρθούρος Pεμπό λέει σε ένα ποίημά του: «Σ' ένα κελάρι μέσα έμαθα την ιστορία, σε μια γέρικη στοά του Παρισιού με δίδαξαν τις κλασικές επιστήμες...» Kαμωμένος από σκιές και φως, ο ποιητής περιπλανιέται στον κόσμο για να μυηθεί σε μια ανίερη περιπέτεια. H ιστορία όλων των μποέμ είναι μια διαδικασία κάθαρσης της ψυχής που θυμίζει Μεγάλη Εβδομάδα: Μαρτύριο, θάνατος και Ανάσταση.
Εφεύρεση του Eλβετού γιατρού Πιέρ Ορντινέρ, η «πράσινη νεράιδα» περιέχει ένα ισχυρό εκχύλισμα βοτάνων, με κυρίαρχο το artemisia absinthium. Oι Γάλλοι το χρησιμοποιούν ως «αντιπυρετικό» στον πόλεμο της Aλγερίας το 1844. Από φάρμακο, μετατρέπεται σε ποτό της Λεγεώνας των Ξένων και σύντομα σε αγαπημένη επιλογή των παρισινών ζωγράφων και ποιητών. H μόδα του μεταφέρεται στην Αμερική, όπου εκτοπίζει τα παραδοσιακά spirits. Επειδή, όμως, το ποτό είναι γαλλικό μονοπώλιο, οι Αμερικανοί το απαγορεύουν το 1912. Το αψέντι απαγορεύεται κατά τον A´ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Γαλλία, μόλις φθάνει εκεί ο αμερικανικός στρατός. Νομιμοποιείται το 1998, όταν επανακυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή κοινότητα, με αυστηρές προδιαγραφές στην περιεκτικότητα αλκοόλ και βοτάνων.

Το σμαραγδένιο χρώμα που έχει το αψέντι δίνει μια αίσθηση μυστηριακή στο ποτήρι και η ένωσή του με τη σαμπάνια «ανεβάζει τις μετοχές του».
Death in the afternoon
-1 μέρος αψέντι
-4 μέρη σαμπάνια
Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι ή ποτήρι σαμπάνιας flute. Προαιρετικά, προσθέτουμε λίγο δεντρολίβανο για να γίνει η γεύση πιο πικάντικη.
London Fog
-1 μέρος τζιν (40 ml)
-1/3 μέρους αψέντι (12,5 ml)
Ανακατεύουμε στο σέικερ με πάγο. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι, γαρνίρουμε με μία φλούδα λεμόνι.
Bourgeoisie Martini
-1 μέρος αψέντι (25 ml)
-1 μέρος Grand Marnier (20 ml)
-½ μέρος χυμό λεμονιού (10 ml)
-1 κουταλιά σιρόπι ζάχαρης
Aνακατεύουμε στο σέικερ με πάγο, σουρώνουμε σε ποτήρι μαρτίνι –αφού ζαχαρώσουμε το χείλος του ποτηριού– και γαρνίρουμε με μία φέτα λεμόνι.
Stalin's Tears
-2 μέρη αψέντι
-4 μέρη βότκα
-μισό πορτοκάλι (τον χυμό του)
Aνακατεύουμε στο σέικερ με πάγο και σερβίρουμε σε ψηλό σωλήνα. Γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι.
Πώς πίνεται το αψέντι;
Βάζουμε σε ποτήρι κρασιού μία δόση αψέντι (40 ml). Πάνω σε ένα κουταλάκι που στηρίζεται στην κορυφή του ποτηριού τοποθετούμε έναν κύβο ζάχαρη. Ρίχνουμε αργά επάνω στη ζάχαρη παγωμένο νερό σε αναλογία 3 προς 1. Tο αψέντι έχει το πράσινο χρώμα του σμαραγδιού και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Όταν αναμειγνύεται με νερό, αποκτά ένα παλ χρώμα.
Από τον Bασίλη Καραγιάννη, Επιμέλεια: MIME.com- Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
ΠΗΓΗ:http://www.thecookbook.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :